Bakgrundsstolpe Länk till om oss Länk till Lilla Ysteriet

Allmän information

Historien om Lilla Ysteriet

Länk till om oss

Väderkvarn

Betande kor

Jerseykor.

På gården Lars-Nils i Norrbyn, Kilafors har det tillagats både ko ost och ostkaka i flera generationer och recepten som används i Lilla Ysteriet kommer såklart från byn. Tankarna på att starta ett gårdsmejeri fick Annika Berglund under 2008. Hon hade hört talas om andra små gårdsbutiker i landskapet och visste att hon redan hade en trogen kundkrets som kommit med beställningar både till vardag och fest under flera år. Gott om utrymme fanns redan på gården och 2009 var arbetet med ysteriet i full gång. Förrutom byggandet av lokalerna gjordes studiebesök till andra gårdsmejerier och Annika Berglund gick kurser i livsmedelshantering. I oktober 2009 var allting äntligen klart och man kunde slå upp portarna.

I gården Lars-Nils djurbesättning finns koraserna Jersey och SRB. På den lilla ön Jersey i engelska kanalen har det under flera hundra år utvecklats en guldgul koras som är liten, den väger ungefär 400-450kg. Denna koras ger mjölk med höga halter av fett och protein, vilket är egenskaper som är särskilt bra om man gör smör och ost. Jerseykon mjölkar omkring 6700kg per år, är 5,8% och proteinhalten i mjölken är 4%. Besättningens andra ras SRB, som står för Svensk rödbrokig boskap, är något större än Jerseyn och väger 600-700kg. Även den har relativt hög fett och proteininnehåll i sin mjölk, 4,4% fett och 3,6% protein och ger ungefär 8700kg mjölk per år. Denna ras har sina rötter i den urgamla svenska boskap som man under mitten av 1800-talet korsade med den engelska rasen korthorn samt den skotska rasen Ayrshire.

På gården finns också höns vars ägg säljs i gårdsbutiken. Framför allt finns Hedemorahöns i hönsgården. Den är den nordligaste lantrasen och var mycket populär bland allmogens bönder och till och med en vanlig brudgåva förr i tiden. Den har en tät fjäderdräkt och tål kyla bra. Ibland kallar man rasen för "byxhöns" eftersom framför allt tupparna har täta fjädrar kring benen som liknar kortbyxor. Arten värper stora bruna ägg.

På Lars-Nils bedrivs ett småskaligt jordbruk med kvigor, kalvar, höns, hästar, grisar och omkring 25 mjölkkor. Därför är det lilla gårdsmejeriet ett gott komplement till den ursprungliga verksamheten.

Utsikt från Lilla Ysteriet
Utsikt från Lilla Ysteriet.