Jerseykor.
På gården Lars-Nils i Norrbyn, Kilafors har det tillagats både ko ost och ostkaka i flera generationer och recepten som används i Lilla Ysteriet kommer såklart
från byn. Tankarna på att starta ett gårdsmejeri fick Annika Berglund under 2008. Hon hade hört talas om andra små gårdsbutiker i landskapet och visste att hon redan
hade en trogen kundkrets som kommit med beställningar både till vardag och fest under flera år. Gott om utrymme fanns redan på gården och 2009 var arbetet med ysteriet
i full gång. Förrutom byggandet av lokalerna gjordes studiebesök till andra gårdsmejerier och Annika Berglund gick kurser i livsmedelshantering. I oktober 2009 var allting
äntligen klart och man kunde slå upp portarna.
I gården Lars-Nils djurbesättning finns koraserna Jersey och SRB. På den lilla ön Jersey i engelska kanalen har det under flera hundra år utvecklats en guldgul koras som
är liten, den väger ungefär 400-450kg. Denna koras ger mjölk med höga halter av fett och protein, vilket är egenskaper som är särskilt bra om man gör smör och ost.
Jerseykon mjölkar omkring 6700kg per år, är 5,8% och proteinhalten i mjölken är 4%. Besättningens andra ras SRB, som står för Svensk rödbrokig boskap, är något större än Jerseyn
och väger 600-700kg. Även den har relativt hög fett och proteininnehåll i sin mjölk, 4,4% fett och 3,6% protein och ger ungefär 8700kg mjölk per år. Denna ras har sina rötter
i den urgamla svenska boskap som man under mitten av 1800-talet korsade med den engelska rasen korthorn samt den skotska rasen Ayrshire.
På gården finns också höns vars ägg säljs i gårdsbutiken.
På Lars-Nils bedrivs ett småskaligt jordbruk med kvigor, kalvar, höns, hästar, kaniner och en mindre besättning mjölkor. Därför är det lilla gårdsmejeriet ett gott komplement till den ursprungliga verksamheten.
Utsikt från Lilla Ysteriet.
© Lilla Ysteriet 2014